Nieuwe maanraket van NASA succesvol gelanceerd, testvlucht moet later leiden tot bemande missie
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vanochtend haar nieuwe maanraket gelanceerd. Daarmee wil NASA over enkele jaren opnieuw mensen naar de maan vliegen, onder wie voor het eerst ook een vrouw.
Het is de allereerste testvlucht, nog zonder bemanning aan boord. Het nieuwe ruimteschip zal wel maar tot op 100 kilometer van de maan vliegen. De twee vorige lanceerpogingen moesten door technische problemen worden afgeblazen. (VRTNWS)
Belgische sensoren van nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN Mol
Driehonderd Belgische sensoren vliegen met de Artemis I-missie mee naar de maan. Die sensoren komen van het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN Mol en hangen, met nog zo’n 10 900 andere sensoren, aan de poppen Helga en Zohar.
Beide poppen zullen de blootstelling aan kosmische straling tijdens een maanmissie in kaart brengen en tegelijk een speciaal ontworpen ruimtevest testen. Vandaag lanceert de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA haar gloednieuwe maanraket SLS (Space Launch System).
Die 98-meter hoge raket zal het ruimteschip Orion in een baan om de maan katapulteren. Dat ruimteschip is ‘bemand’ met drie poppen. De poppen die meevliegen, meten zorgvuldig alle omstandigheden aan boord. Commandant Moonikin Campos – de pop van NASA – meet de druk en belasting die astronauten bij de lancering ondervinden. De twee andere poppen – Helga en Zohar – brengen de blootstelling aan kosmische straling tijdens een maanmissie in kaart.
“Helga en Zohar zijn uitgerust met maar liefst 11.200 sensoren. Driehonderd daarvan komen van ons onderzoekscentrum”, aldus een trotse Olivier Van Hoey, dosimetrie-expert bij SCK CEN. Foto credits: NASA/Bill Ingalls.